Slutstriden börjar närma sig och hur slutar egentligen serien

Att det råder total hockeyfeber i Umeå har nog ingen missat, det är nog heller ingen som har missat årets rykande heta säsong av HockeyAllsvenskan. 
 
Årets säsong av HockeyAllsvenskan är något alldeles extra. Det är spännande matcher varenda vecka, viktiga poäng att spela om varenda match och hur man inte kan älska hockey just nu är en fråga jag bara kan hitta ett svar på. Det är 14 matcher och 42 poäng kvar att spela om innan vi går in i ett slutspel som bara osar av intensiva, plågande och svettiga matcher. Än finns det mycket kvar att spela om och inget lag går säkert. Vi ska ta och titta lite närmare på de fyra olika delarna av Hockeyallsvenskan som kommer finnas när vi beger oss in i slutspelet - finalen, slutspelsserien, de lag som spelat färdigt för säsongen (ingenmansland) och negativt kval.
 
HockeyAllsvenska finalen
Det är nog ingen som har missat Björklövens framfart den här säsongen. Från starten har Björklöven visat att man är ett topplag som har SHL i siktet och inte tittar bakom sig. I princip hela säsongen har man lett serien och på 38 matcher är det endast 5 av dessa som slutat med noll poäng. Kan lova att det känns ganska bra att vara lövare just nu. Även när spelet inte är hundraprocentigt hittar man vägar för att vinna matcher. Med 14 matcher kvar har man 17 poäng ner till 3e platsen och 42 poäng ner till "ingenmansland", det räcker alltså med en poäng på kommande matcher för att säkra att man får spela kval till SHL. Att Björklöven endast tar 1 poäng på resterande 14 matcher känns dock inte värst troligt. Fortsätter man med samma poängsnitt som man haft under hela säsongen är första platsen och en hockeyallsvensk final ganska ohotad.
 Seriens andraplats innehåller just nu MODO, 8 poäng efter Björklöven, under sig har man Karlskoga, 9 poäng efter och Timrå, 11 poäng efter. Precis som Björklöven har MODO ett övertag jämfört med lagen under sig och har egentligen allt i sina egna händer inför slutspurten. Frågan är om MODO kan behålla sin plats eller om laget kommer att komma in i en svacka? I den frågan velar jag väldigt mycket och ena dagen är känslan att MODO kommer fortsätta och knipa andra platsen utan problem och nästa dag är känslan att MODO kommer dippa och att Karlskoga kommer gå om dem och sno andra platsen. Mitt Björklövenhjärta väljer ändå att klappa lite extra idag och säga att MODO torskar lite poäng och att Björklöven kommer spela en HockeyAllsvensk final mot BIK Karlskoga. Vi ska dock inte glömma bort vilken otroligt het, spännande och framförallt ångestfylld final det hade blivit mellan Björklöven och MODO
 
Slutspelsserien
Slutspelsserien spelas ju som bekant av lag 3-8 i serien, här kan det bli lite spännande att se vilka lag som kommer spela. I dagsläget ser dessa platser ut som följer;
 
3. BIK Karlskoga - 75 poäng
4. Timrå IK - 73 poäng
5. Västerås IK - 67 poäng
6. HC Vita Hästen - 57 poäng
7. Karlskrona HK - 54 poäng
8. Södertälje SK - 52 poäng
 
Här kan det bli en spännande kamp om platserna. Lag 3-5 får ju desstuom gå in med extrapoäng på 3,2 respektive 1 poäng vardera som kan bli viktiga i kampen om SHL. Som jag skrev om den HockeyAllsvenska finalen väljer jag idag att gå på känslan att MODO kommer dippa och sluta på en tredjeplats i serien. Timrå har även all chans att vara med och slåss om tredjeplatsen även om min tro är att dem slutar på den fjärde plats. Västerås i sin tur känns som ett lag mellan toppen och mitten och att de ligger på den plats där de kommer att sluta också och därmed gå in med en extrapoäng i slutspelserien. De tre nedre lagen finns det däremot en spänannde kamp om och precis under har man även Tingsryd som ligger 2 poäng efter Södertälje. Min tro är att det kommer sluta med att Karlskrona, Vita Hästen och Tingsryd tar dessa  platser men att det kommer att avgöras i sista omgången, ungefär lika ångestfyllt som det året Björklöven möter Västerås i sista matchen och allt ska avgöras om vilket lag som spelar negativt kval.
 
Ingenmansland
Här hittar vi de fyra lag som efter grundserien som har spelat färdigt för säsongen och får tidigt sommarlov. Med det jag skrivit om slutspelsserien i åtanke kan man ju räkna ut att jag tror att Södertälje kommer hamna här. Sällskapet tror jag även kommer bestå av Mora, Västervik och Almtuna då jag varken tror att dessa lag kommer kunna vara med och hota om slutspelsserien in i det sista men heller inte tror att de kommer tappa så mycket att de spelar negativt kval.
 
Negativt kval
Här hittar vi två lag. Dels är det Kristianstad som ligger 5 poäng efter Almtuna och säker mark men framförallt hittar vi att AIK som på 38 matcher har 5 heltidsvinster och ligger hela 14 (!) poäng efter Kristianstad. Att AIK spelar negativt kval känns som att det har varit ett faktum sen flera månader tillbaka och det här är även det enda svaret jag kan hitta på hur man inte kan älska hockey just nu, för som AIKare kan det inte vara lätt att älska när säsongen går helt käpprätt åt helvete när man i våras var nära att lyckas nå en SHLplats. Kristianstad däremot har en chans att klara sig undan negativt kval men jag tror tyvärr inte att laget har vad som krävs.
 
14 matcher och 42 poäng, sen vet vi hur HockeyAllsvenskan 19/20 slutar!